Kaj je bolezen sklepov?

Bolezen sklepov je obsežen pojem, ki zajema številna bolezenska stanja, za katera so značilne poškodbe, vnetje in obraba sklepa, sklepne kapsule ali sinovialne tekočine. Nekatera stanja so povezana s poškodbo sklepov po nesreči ali padcu, druga pa z razvojem in/ali starostjo.

Osteohondritis disekans je motnja v razvoju sklepov, ki prizadene kar enega od štirih konj, razlikuje pa se po stopnji resnosti. Pojavlja se lahko pri vseh pasmah, vendar jo v veliki večini povezujemo s hitro rastjo ali prezahtevnim (pretežkim) delom v rani mladosti, prav zato se motnjo najpogosteje opazi pri tekmovalnih konjih in velikih pasmah. 

Pri motnji osteohondritis disekans v osnovi govorimo o težavi s hrustancem, ki ne leži (se ne prilega) tako kot v zdravem sklepu, kar vodi do neenakomerne površine sklepa in posledično oslabitve kosti (ta postane šibkejša), kar včasih lahko povzroči, da se drobci kosti odkrušijo ter se začnejo prosto premikati okrog sklepne kapsule. To povzroča vnetje, ki se dolgoročno lahko razvije v artritis.

Prvi znak, ki se pri mladih živalih najpogosteje pojavi, je pogosto otekanje sklepov, ki lahko preide v šepavost, ko začnemo z delom. Zdravljenje običajno vključuje odstranjevanje lezij osteohondritisa s kirurškim posegom, ki je invaziven poseg, čeprav se pri mlajših živalih poškodbe lahko odpravijo že samo s počitkom.

Degenerativna bolezen sklepov je znana tudi kot konjski osteoartritis. Že ime samo namiguje na to, da se razvije postopoma in povzroči razgradnjo hrustanca, zaradi česar se posledično kosti drgnejo druga ob drugo. To vpliva na lahkost gibanja in povzroča bolečine, na podoben način kot osteoartritis pri ljudeh. Na mestu poškodbe so prisotne vnetne celice, ki v nadaljevanju še dodatno povzročijo razpad hrustanca s sproščanjem kataboličnih encimov v sklepno kapsulo, kar še dodatno poslabša stanje. Kar 60 % primerov šepavosti pri konjih lahko pripišemo degenerativni bolezni sklepov, zato ta predstavlja pomemben dejavnik pri zmanjšani učinkovitosti in slabšem zdravju ter slabši kvaliteti življenja ( Povzeto po ga.Kate Hore, registrirani nutricionisti za živali; NAF, n.d.) 

Kaj lahko storimo sami?

Svojo žival sami najbolje poznamo, zato bodimo pozorni na morebitne spremembe tako v obnašanju kot pojavljanju raznih izboklin ali oteklin kjerkoli na telesu. Kadar imamo opravka z mladim konjem, bodimo posebno previdni, da ga v fazi rasti ne preobremenimo. Prav tako moramo pozornost nameniti tudi pravilno strukturiranemu treningu starejših/odraslih konj, saj tudi ti po napornih treningih potrebujejo počitek, da se regenerirajo ter da konjem po bolniški ali daljši pavzi obremenitev postopoma stopnjujemo. Ob morebitnih šepanjih, ki trajajo več dni in večjih oteklinah pa takoj pokličimo svojega veterinarja!

Konjem, ki so nagnjeni k težavam s sklepi, tistim, ki so v težjih treningih ali pa kot preventiva, lahko tako kot ljudem dodajamo določena prehranska dopolnila, ki pripomorejo pri zagotavljanju gradnikov molekul sklepa ali preprečujejo razgradnjo hrustanca oz. imajo antioksidativno delovanje.

 

Sestavine prehranskih dopolnil, ki pripomorejo k zdravju konjskih sklepov in njihovo delovanje

MSM

MSM ali metil sulfonil metan je prehranska oblika naravnega žvepla, ki je pomembna sestavina pri tvorbi kolagena, elastina, hrustanca in keratina. Splošno je bolj znan po tem, da pripomore k prožnosti vezivnih tkiv, moči in krepitvi mišic, kosti in sklepov. Poleg tega pa ima MSM tudi znanstveno dokazano protivnetno delovanje (Butawan et al., 2017), pripomore pa tudi k lajšanju alergijskih rinitisov (Barrager et al., 2002) ter ščiti pred oksidativnim stresom (prostimi radikali).

Glukozamin

Glukozamin je aminosaharid, ki ga v telesu ljudi in konj najdemo v hrustancu in nekaterih organih. Predstavlja sestavni del celičnih sten oziroma njihovih površin ter vezivnih strukturnih molekul v celicah. Kot takšen ima izjemno pomembno vlogo v gradnji sklepov oziroma njihovih sestavnih delov, saj sodeluje pri nastanku kit, vezi, kosti, sklepne tekočine, nepogrešljiv pa je tudi v drugih delih telesa, npr. v nohtih in koži.

Njegovo uporabo priporočamo predvsem pri konjih, nagnjenih k težavam s sklepi, z namenom preprečevanja obrabe oz. razgradnje (propadanja) hrustanca. Glede na nekatere znanstvene študije naj bi glukozamin tudi spodbujal razvoj hrustanca oziroma njegovih sestavnih delov ter deloval  protivnetno (Huskisson, 2008).

Hondriotin

Hondriotin je tako kot glukozamin sestavni del vezivnih tkiv in hrustanca. V pripravkih večinoma nastopa v kombinaciji z glukozaminom, saj delujeta sinergistično (dopolnjevalno). Pripomore k upočasnitvi oz. zaviranju razgradnje hrustanca ter poveča biološko uporabnost glukozamina.

Hilauronska kislina

Hialuronska kislina je pomembna sestavina vezivnih tkiv, povrhnjice, živcev, njeno delovanje pa povezujemo predvsem z vlogo maziva sklepov. Hialuronska kislina ima izjemno dobro sposobnost zadrževanja vode v tkivih saj lahko zadrži tudi do 1000-kratno maso vode glede na lastno težo. V telesu nastopa kot del sinovilane tekočine v sklepih in tako deluje kot lubrikant, sodeluje pa tudi v procesih nastajanja kolagena in elastina (“Hyaluronic acid,” n.d.).

Antioksidanti

So nujno potrebni, predvsem v pripravkih namenjenih konjem, ki težave že imajo, saj so na mestih vnetja prisotni prosti radikali, ki jih tam sproščajo predvsem vnetne celice. Antioksidant je molekula, ki prepreči oksidacijo druge molekule; v tem primeru so to gradnikov sklepa in se oksidira (žrtvuje) sama (Grover and Samson, 2016).

OMEGA maščobne kisline

Novejše znanstvene raziskave kažejo na to, da so pri težavah s sklepi izrednega pomena tudi OMEGA maščobne kisline, predvsem DHA in EPA, ki delujejo protivnetno. Prav zato se še posebej  priporoča uporaba pripravkov, ki vsebujejo tako glukozamin kot tudi OMEGA maščobne kisline tako za konje z večjimi težavami s sklepi, kot za starejše konje (Knott et al., 2011; Ross-Jones et al., 2016).

 

Med linijo NAFovih izdelkov, namenjenih podpori zdravju sklepov, boste sigurno našli izdelek, ki bo ustrezal vašemu konju!

Poglej

 


Literatura

Barrager, E., Veltmann, J.R., Schauss, A.G., Schiller, R.N., 2002. A multicentered, open-label trial on the safety and efficacy of methylsulfonylmethane in the treatment of seasonal allergic rhinitis. J. Altern. Complement. Med. N. Y. N 8, 167–173. https://doi.org/10.1089/107555302317371451

Butawan, M., Benjamin, R.L., Bloomer, R.J., 2017. Methylsulfonylmethane: Applications and Safety of a Novel Dietary Supplement. Nutrients 9. https://doi.org/10.3390/nu9030290

Grover, A.K., Samson, S.E., 2016. Benefits of antioxidant supplements for knee osteoarthritis: rationale and reality. Nutr. J. 15. https://doi.org/10.1186/s12937-015-0115-z

Huskisson, E., 2008. Glucosamine and Chondroitin for Osteoarthritis. J. Int. Med. Res. 36, 1161–1179. https://doi.org/10.1177/147323000803600602

Hyaluronic acid: Examining the evidence in equine medicine [WWW Document], n.d. URL https://www.dvm360.com/view/hyaluronic-acid-examining-evidence-equine-medicine (accessed 5.8.20).

Knott, L., Avery, N.C., Hollander, A.P., Tarlton, J.F., 2011. Regulation of osteoarthritis by omega-3 (n-3) polyunsaturated fatty acids in a naturally occurring model of disease. Osteoarthritis Cartilage 19, 1150–1157. https://doi.org/10.1016/j.joca.2011.06.005

NAF, n.d. NAF UK [WWW Document]. URL http://www.naf-equine.eu (accessed 5.7.20).

Ross-Jones, T.N., McIlwraith, C.W., Kisiday, J.D., Hess, T.M., Hansen, D.K., Black, J., 2016. Influence of an n-3 long-chain polyunsaturated fatty acid-enriched diet on experimentally induced synovitis in horses. J. Anim. Physiol. Anim. Nutr. 100, 565–577. https://doi.org/10.1111/jpn.12359