Poletje je najljubši letni čas vsakega lastnika konja. Od otroških taborjev s konji do državnih tekmovanj, to je čas, ko bomo s konji preživeli več časa ter uživali v dolgih poletnih dneh in lepem vremenu. Toda vroče poletne temperature in visoka vlažnost v zraku lahko predstavljata tveganje za naše konje.

Konji se, tako kot ljudje, znojijo in si s tem ohlajajo telo. Znoj je sestavljen večinoma iz vode, vsebuje pa tudi elektrolite, predvsem natrij in klor ter kalcij, kalij in magnezij. Torej, ko se vaš konj znoji, izgublja tudi te pomembne elemente. Zato je zelo pomembno, da ohranjamo konja hidriranega, še posebej, ker so konji – zaradi velike velikosti – lahko nagnjeni k vročinskemu izčrpanju ali celo toplotnemu udaru, kar je lahko zelo nevarno.

 

Zagotovite čisto, svežo vodo

Najboljši način, da konj ostane hidriran, je, da mu vedno zagotovite dostop do čiste, sveže vode. Pri tem si zmeraj zastavite vprašanje: Bi pili vodo, za katero pričakujete, da jo bo pil vaš konj? Prepričajte se, da voda, ki jo dajete svojemu konju, izvira iz čistega vira in da so vedra za vodo vedno čista, brez hroščev, starega sena ali alg. Če vedra za vodo puščajo ali smrdijo, konj najbrž ne bo pil vode iz takšnega vedra ali pa ne bo pil dovolj, da ostane pravilno hidriran.

 

Koliko vode potrebuje moj konj?

Količina vode, ki jo popije konj vsak dan, je odvisna od številnih dejavnikov. V mirovanju povprečno velik konj popije približno od 30 do 40 litrov vode dnevno. Ob visokih temperaturah in / ali vlagi v zraku, bo konj popil več vode, tudi dvakrat več – še posebej, če je delal in se potil.

 

Kaj so elektroliti?

Konji potrebujejo pet glavnih elektrolitov, in sicer: natrij (Na⁺), klor (Cl⁻), kalij (K⁺), magnezij (Mg²+) in kalcij (Ca²⁺). Vsi igrajo pomembne vloge v konjevem telesu. Pravzaprav so elektroliti potrebni za skoraj vse telesne funkcije, vključno z uravnavanjem tekočine in ravnotežjem, prebavo, kislinsko baznim (pH) statusom konja in vitalnimi nevrološkimi funkcijami, kot je krčenje mišic za optimalno delovanje.

Natrij, klor in kalij so trije najpomembnejši elektroliti, od katerih se natrij pogosto šteje za glavni elektrolit in je tudi glavni regulator žeje. Ko se natrij poveže s klorom, nastane natrijev klorid, splošno znan kot namizna sol.

Elektroliti se izločajo iz telesa v urinu in iztrebkih ter skozi znoj. Konji proizvajajo znoj, da ohladijo telo med vadbo, ta znoj pa vsebuje pet glavnih elektrolitov v različnih količinah.

Izgube elektrolitov skozi znoj so lahko velike zaradi velike količine znoja, ki ga ustvarijo konji (do 10-15 litrov na uro), v največji količini se izgubita klor in natrij, sledita kalij, nato kalcij in magnezij, ki se izgubi v najmanji količini. Ker konji z vadbo izgubijo velike količine elektrolitov, je te potrebno nadomestiti, da se izboljša okrevanje konja po vadbi in ohranja konja zdravega in hidriranega.

 

Ali vaš konj potrebuje dodatek elektrolitov?

Količina in vrsta elektrolitov, ki ju mora vaš konj nadomestiti kot posledico izgube zaradi znojenja, je odvisna od trajanja in intenzivnosti opravljenega dela, prevladujočih okoljskih razmer (na primer vročih in vlažnih ali hladnih pogojev) in konjeve prehrane.

Večina konjev za prosti čas bi pri lahkem delu morala dobiti dovolj elektrolitov iz prehrane z veliko krme (10-12 g / 100 kg telesne mase (BW) soli (NaCl) (NRC, 2007)). To pomeni, da dodajanje 40 – 60 g natrijevega klorida v vsakodnevno krmo konja (odvisno od njegove teže) zadostuje, da se zagotovijo njegove dnevne potrebe po elektrolitih pri lahkem delu.

Navadni solni kamen lahko zagotovi dovolj soli konju pri lahkem delu, pod pogojem, da je konj dosledno zaužije dovolj. Raziskave pa so pokazale, da konji sami ne regulirajo zaužitja soli, kar pomeni, da zadostnega vnosa iz solnega kamna ni mogoče zagotoviti.

Konji ob težjem delu in tisti konji, ki tekmujejo v vročih in vlažnih razmerah, lahko proizvedejo do 15 litrov znoja na uro, kar pomeni, da bodo izgubili veliko količino treh glavnih elektrolitov: natrija, klora in kalij ter manjše količine kalcija in magnezija. Ti konji potrebujejo zalogo elektrolitov, da bodo ostali hidrirani in pospešili okrevanje od treningov in tekmovanj.

Preverite NAFove izdelke namenjene hidraciji konja in zagotovite svojemu konju dovolj elektrolitov za uspešno regeneracijo po treningih v poletnih mesecih!