Aminokisline, ki sestavljajo beljakovine, so osnovni gradniki mišic. Konji morajo v svoji prehrani zaužiti najmanj devet esencialnih aminokislin, preostanek pa lahko naredijo sami. Vendar hrana za izgradnjo mišic še ne pomeni, da konjevo hrano zasujemo z beljakovinami, da bi maksimizirali izgradnjo mišic.[2]

.

Dnevno priporočena količina beljakovin, je relativno nizka, najmanj 10,6 % beljakovin v dnevnem obroku konja. Preveč beljakovin konju ne koristi, lahko ima celo škodljive učinke.[3]

.

Kakovostni pašniki, seno in dobro pridelani koncentrati so temelj za izpolnjevanje bistvenih potreb po aminokislinah povprečnega konja.[4]

.

Kadar se zahteve po zmogljivosti konja povečajo, predvsem pri treningih in tekmovanjih, se poveča tudi potreba po beljakovinah. Takrat je konju potrebno dodati beljakovine. To lahko dosežemo s koncentrirano krmo, če so potrebne tudi dodatne kalorije ali dopolnimo z visoko beljakovinskimi dodatki, ki se hranijo v majhnih količinah in ne dodajo veliko kalorij v prehrano.[5]

.

Trg ponuja različna prehranska dopolnila za podporo gradnji mišic. Te izdelke izbirajte previdno, saj nekateri izdelki vsebujejo skrite sestavine, vključno z anaboličnimi steroidi, ki so na večini konjeniških tekmovanj prepovedani oziroma predstavljajo dopping.[6]

.

Obstajajo pa seveda tudi drugi, zdravstveni, vzroki slabega mišičja v različnih starostnih obdobjih, ki jih dodatni proteini ne bodo odpravili. Nekatere od njih so bolezen belih mišic[7], polisaharidna hrambna miopatija (PSSM) in ponavljajoča se rabdomioliza (Rabdomiolizni sindrom).[8]

.

“Dodatki, ki vsebujejo sestavine kot so omega-3 maščobne kisline z močnimi protivnetnimi učinki, olajšajo obnovo skeletnih mišic, pa tudi vitamin E in polifenoli, ki jih najdemo v fermentacijah kvasovk in izvlečkih zelenega čaja.[9] Prav tako animokisline, minerali in antioksidanti.[10] Vse te sestavine vsebuje NAF M Power, ki podpira zdravo mišično funkcijo in mišično moč in pomaga razviti moč in vzdržljivost.

.

Pomembnost aminokislin pri izgradnji konjevih mišic je predstavil tudi Dr. David Marlin v svojih znanstvenih publikacijah in kot najpomemnejšo aminokilino izpostavil Lysine.[11] NAF pri pripravah svojih produktov sledi spoznanjem znanosti. Zato je izdelek NAF Vitamin E, Selenium & Lysine namenjen podpori mišične funkcije športnega konja in je še posebej koristen v tistih geografskih predelih, kjer v zemlji primanjkuje selena. »V Sloveniji so tla s selenom revna«[12] zato je dodajanje Selena priporočljivo tako pri ljudeh kot pri konjih.

.

Enake sestavine ter še dodatek MSM vsebuje tudi izdelek NAF M Fit, ki pripomore k zdravim in sproščenim mišicam, ne samo pri (dirkalnih) konjih, ki opravljajo težko delo, temveč tudi pri konjih, ki se nagibajo k mišičnemu stresu.

.

Več o zmogljivosti konja in o okrevanju mišic po vadbi preberite v naših naslednjih prispevkih.

.

Priporočljivi NAF izdelki:

 1. ‘Equine Fitness: How to Build Muscle’, Kentucky Equine Research, 2016 <https://ker.com/equinews/equine-fitness-how-build-muscle/> [accessed 5 July 2020].

 2. ‘Equine Fitness’.

 3. ‘Equine Fitness’.

 4. ‘Equine Fitness’.

 5. ‘Equine Fitness’.

 6. ‘Equine Fitness’.

 7. ‘Adequate Selenium Intake Guards Against White Muscle Disease in Horses’, Kentucky Equine Research, 2013 <https://ker.com/equinews/adequate-selenium-intake-guards-white-muscle-disease-horses/> [accessed 19 July 2020].

 8. Več o tem glej: ‘Q&A: Prevent Tying Up in Horses’, Kentucky Equine Research <https://ker.com/equinews/answer/equine-nutritionist-qa-prevent-tying-up-in-horses/> [accessed 19 July 2020].

 9. ‘Equine Fitness’.

 10. ‘Muscle Development in Horses’, Ewalia <https://www.ewaliashop.com/ewalia-magic-tips/muscle-development-in-horses> [accessed 19 July 2020].

 11. ‘David Marlin » The Science behind Equine Muscle Building Supplements’ <https://davidmarlin.co.uk/portfolio/the-science-of-equine-muscle-building-supplements/> [accessed 19 July 2020].

 12. Vida Škrabanja, ‘Selen v rastlinah in v okolju v Sloveniji / Selenium compounds in plants and in biosphere in Slovenia’, Folia biologica et geologica, 57.2 (2017), 57 <https://doi.org/10.3986/fbg0012>.