Kopitna gniloba je ena od najpogostejših bolezni kopit pri konjih. Gre za okužbo, ki jo povzročajo bakterije, ki prodrejo v razpoke ali rane na kopitih in povzročijo propadanje tkiv. Če se kopitna gniloba ne zdravi pravočasno, lahko privede do trajne škode in celo smrti konja.

Kopitna gniloba se lahko pojavi v vseh letnih časih, vendar je spomladi pogosto opažena povečana pojavnost te bolezni, predvsem pri konjih. To je deloma posledica spomladanskega obdobja, ko se po zimi temperatura zraka viša in se s tem poveča tudi vlažnost. V takšnih vremenskih razmerah se poveča tveganje za razvoj bakterij, ki povzročajo kopitno gnilobo. Poleg tega lahko spomladi pride do sprememb v prehrani konja, kar lahko oslabi njegov imunski sistem in poveča verjetnost za razvoj bolezni. Konji, ki preživijo večino časa na paši, lahko med pašo poškodujejo kopita in jih izpostavijo okužbi. V spomladanskem času se pogosto poveča tudi aktivnost konjev in s tem tudi njihova izpostavljenost različnim dejavnikom, ki lahko povečajo tveganje za razvoj kopitne gnilobe. 

Pomembno pa je poudariti, da se kopitna gniloba lahko pojavi kadarkoli v letu in da jo lahko povzročijo različni dejavniki, kot so neustrezna higiena kopit, nepravilno obrezovanje kopit, poškodbe in podobno. Zato je pomembno, da lastniki konj skrbijo za ustrezno higieno kopit in redno spremljajo zdravje svojih konj skozi vse leto.

Simptomi kopitne gnilobe vključujejo bolečino pri hoji, nabrekle in rdeče obrobe okrog kopita, izcedek iz rane, smrad in spremembe v obliki in barvi kopita. Bolezen se najpogosteje pojavlja v vlažnih in umazanih okoljih, kjer je večja verjetnost, da se bakterije razmnožujejo.

Preprečevanje kopitne gnilobe je ključnega pomena za ohranjanje zdravja kopit vašega konja. Za to je potrebno zagotoviti suho in čisto okolje, kjer konj prebiva. Kopita je treba redno pregledovati in čistiti, odstranjevati razpoke in obrabljene dele kopita ter jih redno obrezovati.

Če se kljub preventivnim ukrepom pojavijo simptomi kopitne gnilobe, je pomembno, da se nemudoma obrnete na veterinarja. Zdravljenje vključuje čiščenje in dezinfekcijo okuženega območja, uporabo antibiotikov in drugih zdravil ter po potrebi preoblikovanje kopita. Hitro ukrepanje lahko prepreči širjenje okužbe in prepreči hujše zaplete.

Kopitna gniloba je resna bolezen, ki lahko povzroči resne posledice, če se ne obravnava pravočasno. Zato je ključnega pomena, da kot lastnik konja sprejmete preventivne ukrepe, redno pregledujete in vzdržujete kopita vašega konja ter se takoj posvetujete z veterinarjem, če opazite kakršnekoli simptome. Zdrava kopita so bistvenega pomena za zdravje in dobro počutje vašega konja, zato ne pozabite zanje skrbeti vsak dan.

NAF ponuja veliko izbiro izdelkov za podporo zdravja kopit. NAF Biotin Plus je odličen dodatek k prehrani, ki vsebuje MSM, metionin, cink ter kalcij, in ohranja kopita zdrava. PROOFEET, ki je na voljo v tekočini NAF PROFEET Liquid, paletah NAF PROFEET Pellets, prahu NAF PROFEET Powder in gelu NAF PROFEET Hoof Moist  je prav tako mešanica različnih vitaminov, aminokislin in zelišč, ki ščitijo kopita. Za topično aplikacijo pa lahko uporabite NAF Hoof & Sole, ki utrdi in razkuži razpokana kopita in mehke podplate, kot v primeru kopitne gnilobe, podobno funkcijo ima tudi PROFEET Rock Hard .