Za redne spolne cikluse in uspešno fertilizacijo je ustrezna prehrana kobil in dobra splošna kondicija bistvena.  

Pri kobilah nastopi spolna zrelost okoli 18. meseca starosti, plemenila pa med tretjim in četrtim letom starosti. Kljub temu da spolna zrelost nastopi že mnogo prej, je prezgodnje pripuščanje lahko zelo škodljivo za nadaljnji razvoj žrebice (težki porodi, zaostanek v rasti in razvoju, plodnostne motnje, slaba razvitost žrebet…). Plemensko zrelost dosežejo hladnokrvne kobile pri treh letih, med tem ko toplokrvne pri štirih. 

Kobile so sezonsko poliestrične živali, kar pomeni da se gonijo znotraj enega obdobja (od spomladi do jeseni) večkrat. Dolžina dneva in s tem količina svetlobe, ki ji je žival izpostavljena, močno vplivata na delovanje jajčnikov. Spomladi, ko je dan najdaljši in kadar je največ svetlobe epifiza izloča FSH (foliklistimulirajoči hormon), ki po krvi potuje do jajčnikov in vpliva na nastanek folikla v njih. Ko je v krvi dosežena določena količina estrogena, to vpliva na epifizo, ki prične z izločanjem LH hormon (luteinizirajoči hormon), ki sproži ovulacijo (torej sprostitev jajčne celice iz folikla). Zimski meseci so obdobje mirovanja spolnega ciklusa (anestrus).
Spolni cikel lahko do neke mere manipuliramo z osvetljevanjem.

Celotni ciklus traja 21 dni (±3 dni), pojatev v povprečju 5 dni (4-10) in nastopi približno 10. dan po začetku ciklusa.

Preden se pojatev začne že lahko opazimo zanke priprave na gonitev, kot so: nemir, rezgetanje, pogosto uriniranje in blatenje, ovohavanje drugih konj, pogosto dvigovanje zgornje ustnice, zavračanje žrebca, cviljenje. 

Znaki prave pojatve (estrus): postavljanje v tipično stojo z razširjenimi zadnjimi nogami in napetim hrbtom, umikanje repa in bliskanje (razpiranje sramnice), izločanje rumenkaste sluzi, nabreklo in pordelo vnanje spolovilo, iskanje kontakta z žrebcem. (1)

Nekatere kobile zanke pojatve izražajo zelo intenzivno, kar se kaže predvsem z nemirom, bliskanjem, nepremičnostjo v bližini drugih konjev (tudi drugih kobil), dvigovanjem repa, pogostim uriniranjem… in so zato težje vodljive oz. so treningi z njimi oteženi.

Druge pa znakov pojatve skoraj ne izražajo ali pa jih sploh ne, razen v primeru, kadar so v bližini žrebca. Temu pravimo tiha  pojatev.

Ključna je splošna kondicija kobile. Debelost lahko vpliva na spolni cikel. Z raziskavami so ugotovili, da debelost skrajša čas anestrus (mirovanje spolnega ciklusa) in se živali gonijo dlje in večkrat. 

Pomembna je tudi ustrezna in nadzorovana hrana, ki lahko pripomore k izboljšanju koncentracije in vodljivosti. Priporočljivo je krmljenje z veliko vlakninami in manj žitne krme. Raziskave so pokazale, da magnezij v kombinaciji z nekaterimi zelišči lahko prispeva k boljši vodljivosti in fokusu.

OESTRESS se dodaja kobilam v času gonjenja, saj spodbuja redne spolne cikluse in podpira hormonalni sistem. Vsebuje magnezij za sprostitev mišic in spodbujanje mirnosti. Dodani naravni antioksidanti varujejo celice, saj zavirajo oksidativne procese, v katerih kot stranski produkti nastajajo telesu zelo škodljivi prosti radikali.

Za nasvete v zvezi s hranjenjem in nego konj v povezavi z NAF izdelki  nam pišite na info@furry-care.com ali postavite vprašanje.