KAJ JE SINDROM »TYING UP« ALI NEDELJSKA BOLEZEN KONJ?

Nedeljska bolezen konj ali rabdomioliza je najpogostejša mišična motnja pri konjih. Pri tej bolezni se pojavi krčenje predvsem največjih mišič konjevega telesa (hrbtne mišice in zadnje noge), katerega konji občutijo kot izredno boleče, močne mišične krče.

ZAKAJ PRIDE DO MIŠIČNIH KRČEV?

Sindrom najpogosteje prizadene konje v napornem treningu, ki počivajo nekaj dni in so vseeno hranjeni z njihovo običajno hrano, ki vsebuje veliko ogljikovih hidratov in malo maščob. Sindrom se pojavi po ponovnem delu po počitku. Sindrom se lahko pojavi tudi pri prehitrem povečanju obremenitve ali pri pretiranih treningih konj, ki niso bili v rednem treningu. Pojavlja se pri vseh pasmah, pogosteje pri mlajših konjih in pogosteje pri kobilah kot kastratih/žrebcih.

Dejavniki, ki ustvarjajo neravnovesja v elektrolitih in ki lahko povzročajo ta sindrom, so:

 • Stres,
 • Pretirano potenje,
 • Premalo popite vode pred in po naporu,
 • Slabe razmere na daljših transportih,
 • Prehrana z veliko žiti,
 • Pomanjkanja določenih vitaminov in mineralov.

Mehanizmi, ki povzročajo krče, še niso povsem poznani. Vemo pa, da pride do preslabe oksigenacije mišic, nabiranja mlečne kisline ter odmiranja mišičnih celic.

 

KAKŠNI SO ZNAKI?

 • Pojavi se po začetku obremenitve ali po končani obremenitvi;
 • Majhni, včasih celo neopazni mišični krči, v hujših primerih se konj noče premikati;
 • Mišice zadnjega dela hrbta, glutealne mišice in stegenske mišice postanejo zatrdele in boleče;
 • Hodi postanejo kratki in trdi;
 • Pretirano potenje, hitro plitko dihanje in povišan srčni utrip (podobno znakom kolik);
 • V hudih primerih temno rjav ali rdečkasto obarvan urin, kar kaže na razgradnjo mioglobina (mišičnega proteina), ki pa je toksičen za ledvica.

 

KAKO POSREDOVATI OB POJAVU?

Rabdomioliza je veterinarska urgenca, zato je treba ob pojavu znakov nemudoma poklicati veterinarsko pomoč. Če se sindrom pojavi med delom, je treba delo nemudoma prekiniti in oceniti stanje konja. Terapija se razlikuje od primera do primera, a večinoma vsebuje komponente kot so rehidracija, uzpostavitev elektrolitskega ravnovesja, protibolečinska terapija, sprostitev mišic in spremljanje sprememb v krvnih vzorcih in urinu.

KAKO PREPREČITI SINDROM »TYING UP«?

Za preventivo je treba poskrbeti za uravnovešen obrok. Predvsem pri konjih, podvrženih sindromu, je potrebna prehrana z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov in večjim deležom maščobe. Pomembno je pravilno ogrevanje konja pred delom in ohlajanje po njem. Prav tako k preventivi pripomorejo dodatki vitaminov kot je vitamin E, ki deluje kot antioksidant. Prav z namenom preprečevanja sindroma nedeljske bolezni konj, je bil ustvarjen NAF-ov prehranski dodatek D-Ty, ki vsebuje vitamine E, A, B2 in D ter zelišča, ki delujejo kot antioksidanti in podpora zdravemu mišičnemu tkivu in njegovi funkciji. Dodatek se k prehrani dodaja ob povečanih naporih ali kadar slabša mišična funkcija ogroža najboljšo zmogljivost, da se prepreči nastanek mišičnih krčev.