Ob ohladitvah, ki nas čakajo v prihajajoči jeseni, si konji na pašniku privoščijo še kakšen dodaten obrat ali poskok. S tem si pridelajo manjše rane, ki pa zagotovo potrebujejo naši pozornost in oskrbo. Če se nam uspe izogniti bojnim ranam s pašnika, pa nas ob čiščenju kopit lahko zmrazi ob pogledu na kopitni absces, ki se jeseni rad pojavi zaradi menjave suhega in vlažnega vremena. A z ustrezno oskrbo sta obe poškodbi lahko zelo dobro rešljivi, pri čemer vam bodo v veliko pomoč tudi Nafovi izdelki, ki naj zato nikar ne manjkajo v PRVI POMOČI za vašega konja.   

OSKRBA MANJŠIH RAN NA NOGAH

Krvavitev

Ko pride do nastanka rane, se žile na področju rane skrčijo, da zmanjšajo pretok krvi na poškodovano mesto. Najprej moramo poskrbeti, da zaustavimo krvavitev s pritiskom na rano s čisto, po možnosti sterilno gazo. Potem pa se nujno posvetujmo z veterinarjem, kakšna je najprimernejša nadaljnja oskrba rane. 

Vnetje

Nekaj minut do približno pet dni po nastanku rane bomo opazili znake vnetja. Po tem, ko bomo krvavitev zaustavili, se bodo namreč žile razširile in povečal se bo krvni pretok skozi poškodovano območje. Zaradi tega bomo opazili, da je področje toplo, boleče in otečeno.  Vnetje je koristno za zdravljenje rane, dokler ni pretirano. V tem primeru zdravljenje upočasni.
Rano moramo obvezno očistiti, saj umazanija lahko povzroči infekcijo. Spiranje s fiziološko raztopino je  najbolj primerno, saj ima zelo podobno razmerje elektrolitov kot tkivo (če je nimamo pri roki, jo lahko pripravimo sami tako, da raztopimo eno čajno žličko soli v 1L vode.) Če nimamo možnosti spiranja s fiziološko raztopino, je sprejemljivo tudi spiranje z mrzlo tekočo vodo. 
V takih primerih nam bo prišel prav EquiCleanse, naravni antiseptik, ki vsebuje učinkovit izvleček grenivkinih pešk, ki dokazano uničuje kar 99,9% mikroorganizmov. 

Proliferacija

V zadnji fazi vnetju sledi proliferacija. Poškodovano tkivo zamenja novo. Fibroblasti proizvajajo kolagen (beljakovino), ki zapolnjuje rano. V tej fazi nastaja granulacijsko tkivo (rožnate barve), ki zapolni vrzel. Ko je površina rane poravnana, se lahko začne epitelizacija (nastanek epitelija), ki pa poteka zelo počasi, saj celice migrirajo samo 0,1-0,2 mm na dan.  Pri manjših urezninah in ranah je priporočljivo uporabiti Woud cream, saj spodbuja celjenje rane. Če rano oskrbujete poleti in insekti upočasnjujejo zdravljenje rane, lahko uporabimo tudi Aloe Vera Purple Spray, ki poleg tega, da spodbuja naravno celjenje ran, deluje tudi repelentno na muhe in druge insekte (sprej  in krema se morata obvezno nanašati na dobro očiščeno rano). 

Če pride pri nastanku rane tudi do poškodbe okolnega tkiva, natega, zvina ali hematoma kot posledice mišičnih naporov ali udarca, uporabite Arnica Gel. Gel vsebuje izvleček arnike, nepozebnika in MSM ter zato deluje hladilno. Na ta način bomo pomagali pri omejevanju vnetja in s tem zmanjšali otekanje noge. 

Obvezovanje rane

Če je rana nekoliko večja in jo moramo obvezati, jo lahko prekrijemo z visoko opojno NaturalintX poultice oblogo, ki je prepojena s borovo kislino (blag naravni antiseptik) in tragakantom, ki se ob stiku z vodo aktivira in nase veže umazanijo. Oblogo pričvrstimo z mikroporom in nadaljujemo z ovijanjem obloge Cotton Wool, ki je narejena iz 100% naravnih bombažnih vlaken. Ovijati jo začnemo na mestu poškodbe, nato nadaljujemo navzgor do skočnega sklepa in na koncu navzdol do svitka kopita. Nazadnje vse skupaj ovijemo še z Wrap-om (kobanom), ki zadrži oblogo na svojem mestu. Pri nameščanju kobana moramo biti pozorni, da ga ne zategujemo preveč, saj lahko v tem primeru premočno stisne nogo (zato je pomembno tudi, da vmesna plast – vata ni nameščena pretanko).

 

ABSCES

Absces nastane, kadar se bakterije ujamejo v kopito. Začne se z lokalizirano infekcijo v steni kopita. V kopitu nastane pritisk zaradi vnetja, povečanja števila levkocitov in nabiranja gnoja. Bolečino konji prenašajo različno. Nekateri šepajo zelo opazno, pri drugih absces poči še preden opazimo s čim imamo opravka. Absces lahko prepoznamo tudi po toplem in bolečem kopitu, izrazitem pulziranju ali oteklem biclju. 

Ob pojavu abscesa se zmeraj posvetujte z veterinarjem in kovačem. 

Vzroki za nastanek abscesa:

  • V zelo suhem kopitu nastanejo razpoke, v katere se ujame mokra umazanija ob vlažnem vremenu. Ta je odlično gojišče za mikroorganizme.
  • Poškodbe kopita, ki nastanejo kot posledica hoje po kamnih, žebljih ali steklu.  
  • Kadar se žebelj pri kovanju zabije preblizu bele linije. Tudi v primeru, da se žebelj takoj odstrani, na tem mestu ostane luknjica, skozi katero lahko vstopijo bakterije. Luknjico je priporočljivo sprati z antiseptikom in kopito neprepustno poviti za 3-5 dni. 
  • Vroče kovanje kopita s tanko steno. V tem primeru vroča podkev poškoduje mehki del usnjice (ta povezuje kopitnico s steno kopita) in povzroči nastanek razpokic, ki se lahko inficirajo.  

Zdravljenje:

Na mestu abscesa se naredi majhna luknjica, skozi katero se absces drenira. Z iztekanjem gnoja iz kopita, bo konj takoj začutil olajšanje. Konjevo kopito moramo obvezati. Pri tem lahko uporabimo Hoof poultice, oblogo, ki je zasnovana tako, da se prilega konjevemu kopitu. Za kopitni absces je priporočljivo, da hoof poultice namočimo v toplo vodo, saj tako deluje kot topel obkladek, ki veže gnoj z bakterijami iz kopita. Potrebovali bomo še Cotton wool in Wrap, da bo obveza ostala na svojem mestu in ne bo pretesna. Ker pa se na kopitu preveza hitro sname, marsikdo kopito od spodaj prelepi še s ˝silver tapom˝. Zdravljenje je hitro in traja do enega tedna.