Prihaja pomlad in z njo začetek pašnje. Paša je za konja najbolj idealen način krmljenja, saj konja oskrbi z vsemi potrebnimi hranilnimi snovi, hkrati pa mu je omogočeno gibanje.  A nenadnim spremembam v prehrani konj se moramo izogibati, saj lahko povzročijo prebavne motnje. Zamenjava obroka mora potekati postopoma, saj se bodo v tem času mikroorganizmi v slepem in debelem črevesju lahko prilagodili na nov obrok (nepotrebni mikroorganizmi odmrejo in potrebni se namnožijo).

NA KRATKO O POSEBNOSTIH KONJEVIH PREBAVIL

Konji so rastlinojede živali, ki imajo v primerjavi z govedom za skoraj tretjino krajša prebavila. Zato so prisiljeni jesti večkrat na dan, manjše količine voluminozne krme. Pasaža hrane skozi želodec je razmeroma hitra (1-5 ur). Prostornina želodca se giblje med 15 in 20 litrov. Mišična kardija (prehod iz požiralnika v želodec) je zelo močna in preprečuje bruhanje, želodec pa nima receptorjev za raztezanje, zato obstaja večja možnost, da poči, če se konj prenaje. 

V želodcu se razkrajajo samo beljakovine, v tankem črevesju poglavitno beljakovine, maščobe ter lahko razgradljivi ogljikovi hidrati. V slepem in debelem črevesju pa se razgrajajo težko razgradljivi ogljikovi hidrati (vlaknine). Za razgradnjo le teh poskrbijo mikroorganizmi v slepem črevesju. To je veliko približno en meter.

V prebavnem sistemu konja najdemo do 1015 bakterij, večina teh se nahaja v debelem črevesju, natančneje v slepem črevesju. Te mikroorganizmi so nujno potrebni za normalno delovanje prebavnega sistema, saj preprečujejo rast drugih, potencialno patogenih mikroorganizmov. 

V primerjavi z drugimi živalmi konji nimajo žolčnika, saj se žolč zaradi stalnega krmljenja ves čas izloča. 

POMLAD – ZAČETEK PAŠNJE

Ko se začenja sezona paše, se moramo zavedati, da ima trava tedaj nekoliko drugačno sestavo. Vsebuje ogromno vode (do 80%, lahko tudi več), veliko je tudi sladkorjev (fruktanov) . Drugih hranilnih snovi je nekoliko manj v primerjavi z zrelimi pašniki. Ampak ker je trava konjem okusnejša (mehkejša, vsebuje več fruktanov), je zaužijejo več, s tem pa v telo vnesejo več lahko prebavljivih ogljikovih hidratov in beljakovin.

Količina voluminozne krme , ki jo konji lahko zaužijejo je skoraj 5% njihove telesne mase. Za 500 kg težkega konja to pomeni 25 kg trave. Spomladi, zaradi drugačne sestave trave, zato lahko zaužije kar 2-3x več energije kot je dejansko potrebujejo (odvisno od stopnje aktivnosti konja). To precej obremeni prebavni sistem in poveča tveganje za razvoj kolike, driske, laminitisa in še nekaterih težav.

KAKO SE LAHKO IZOGNEMO TEŽAVAM

  1. Počasno privajanje na pašo. Prvih nekaj dni naj bo to ura ali dve paše, nato jo postopno podaljšujemo. Na ta način se lahko črevesna mikrobiota prilagodi.
  2. Še zmeraj lahko polagamo manjše količine sena. Seno vsebuje veliko vlaknin, ki so nujne v prehrani konj in jih je v primerjavi z mlado travo v seno veliko več. 
  3. Uporaba probiotikov in prebiotikov. 

 

KAJ SO PRO IN PREBIOTIKI

Probiotiki so žive bakterije in kvasovke (vrsta gliv), ki delujejo koristno na prebavni sistem. Probiotikom bi lahko rekli ˝dobre bakterije in kvasovke˝. Delujejo na tak način, da regulirajo razmerje med ˝dobrimi˝ in ˝slabimi˝ bakterijami v črevesju ali nadomestijo ˝dobre˝ bakterije, kadar jih izgubimo (recimo sistemski antibiotiki lahko pobijejo tako ˝slabe˝ kot ˝dobre˝ in je zato črevesno mikrofloro potrebno obnoviti). 

Prebiotiki so ogljikovi hidrati, večinoma vlaknine, ki služijo kot hrana mikroorganizmom v črevesju. Večkrat se dodajajo mešanicam probitikov, saj na tak način spodbujajo njihovo delovanje.

NAF-ovi izdelki, ki vsebujejo prebiotike ali probiotike?

 

➡️NAF Biotics lahko hranimo koncentrirano skozi obdobje enega tedna, kadar opazimo nastanek/pojavitev prebavnega stresa in s tem pomagamo pri vzpostavitvi ponovnega ravnovesja v črevesni flori.

Pivski kvas (ki ga vsebuje NAF Biotics) deluje kot prebiotik, ne deluje pa kot probiotik in nima živega delovanja kvasovk.

 

➡️NAF GastriAid vsebuje žive probiotične kvasovke skupaj s prebiotičnim kompleksom, ki vsebuje naravne antacide, absorbente in zelišča, ki nudijo popolno podporo konjevemu prebavnemu traktu oz. sistemu. GastriAid je nabolje hraniti dnevno, z veliko količino suhe krme, porazdeljeno v čim več obrokov skozi dan, da bi zagotovili optimalen učinek.

 

Za nasvete v zvezi s hranjenjem in nego konj v povezavi z NAF izdelki  nam pišite na info@furry-care.com ali postavite vprašanje.