Zdravje konj in njihovo dobro počutje sta za vsakega odgovornega lastnika konjev na prvem mestu. Eno izmed zaskrbljujočih področij so prebavne težave pri konjih, zlasti težave, ki jih povzroča stres. Konji so občutljive živali, stres pa lahko pomembno vpliva na njihov prebavni sistem in povzroči različne nevšečnosti.

Razumevanje konjevih želodčnih težav:

Konji imajo glede na svojo velikost relativno majhen želodec, kar povečuje možnost za prebavne težave. Stres lahko le-te še poslabša in vodi v različna bolezenska stanja. Bolezenska stanja, ki se pojavljajo na želodcu konja so lahko želodčno-črevesna dispepsija, akutni in kronični gastritis,  serohemoragično vnetje želodca, akutna ali kronična dilatacija želodca, obstipacija želodca, ruptura želodca, želodčni paraziti, zastrupitve z NSAID (pri dolgoročni rabi nesteroidnih antirevmatikov ali pri previsokih odmerkih le-teh, lahko toksično delujejo tako na prebavni trakt kot tudi ledvica) in druga. Kadar govorimo o posledicah stresa na želodcu, pa mislimo na nastanek želodčnih razjed, o katerih bomo govorili v tem blogu. Pomembno je da vemo, da stres vpliva tudi na preostali del konjevih prebavil (črevesje), kjer je najpogostejši pojav kolik.

ŽELODČNE RAZJEDE:

Želodčne razjede so pogost prebavni problem, ki lahko prizadene konje vseh starosti in disciplin. Želodčne razjede pri konjih se pojavijo, ko se zaščitna sluznica želodca poškoduje ali razpade, kar omogoča stik želodčne kisline z občutljivim tkivom.Stresne situacije, ki lahko privedejo do tega stanja vključujejo transport, intenzivne treninge, tekmovanja ali spremembe okolja, lahko pa nastanejo tudi kot posledica nepravilne prehrane in dolgotrajnega posta.

Gastrične razjede pri konjih se običajno pojavljajo v zgornjem delu želodca, kjer je bolj kislo okolje. Ponavljajoča se izpostavljenost želodčne kisline povzroča poškodbe sluznice in nastanek ran ali razjed. Te razjede lahko povzročajo nelagodje, bolečino in vplivajo na splošno počutje in uspešnost konja.

Simptomi želodčnih razjed pri konjih se lahko razlikujejo in vključujejo zmanjšan apetit, izgubo teže, težave pri hranjenju, nenavadno vedenje, pogosto valjanje, bolečino med jahanjem, spremembe v vedenju, slabšo uspešnost in ponavljajoče se kolike.

Zgodnje prepoznavanje in zdravljenje želodčnih razjed pri konjih sta ključnega pomena za zdravje in dobro počutje konja. Veterinar lahko postavi diagnozo s pomočjo endoskopije, pri kateri se pregleda notranjost želodca. Zdravljenje želodčnih razjed običajno vključuje spremembe v prehrani, zmanjšanje stresnih dejavnikov, uporabo zdravil za zmanjšanje kislosti želodčne vsebine ter spodbujanje regeneracije sluznice želodca.

Tveganje za razvoj želodčnih razjed pri konjih lahko zmanjšamo s preventivnimi ukrepi, kot so zagotavljanje stalnega dostopa do vlakninske krme, omejevanje stresa, ustrezna prehrana, redni izpust na pašo in postopne spremembe v rutini.

Poleg izvajanja strategij za zmanjšanje stresa lahko lastniki konjev razmislijo tudi o vključitvi prehranskih dopolnil NAF v prehrano konja, ki podpirajo prebavno zdravje in ščitijo pred prebavnimi težavami, povezanimi s stresom. Prehranski dodatki pomagajo pri lajšanju težav ob pojavu želodčnih razjed, prav tako pa pripomorejo k preprečevanju samega nastanka.

Pomembno pa je poudariti, da se vsakršne zdravstvene težave zdravi po navodilih veterinarja, ki bo za želodčne ulkuse predpisal terapijo z inhibitorji protonske črpalke. Z veterinarjem se posvetujte tudi o primernosti prehranskih dodatkov ob sočasni terapiji.

KLJUČNE SESTAVINE:

PROBIOTIKI so »dobre« bakterije, ki so naravno prisotne v konjevem črevesu in pomagajo pri razgradnji vlaknin ter gradijo maščobne kisline, ki zagotavljajo energijo. Ker ob stresu konju šrevilo dobrih bakterij hitro upade, mu lahko pomagamo z dodajanjem prehranskih dodatkov, ki vsebujejo le-te (probiotiki).  Najpogostejši probiotik v prehranskih dodatkih je pivski kvas (Saccharomyces cerevisiae). PREBIOTIKI pa so neprebavljive snovi, ki zavirajo rast »slabih« bakterij in ustvarjajo optimalne pogoje za razvoj »dobrih« bakterij v konjevem črevesju, zato so pomemben dodatek za zdravo črevesno floro. Med njih spadajo tudi fruktooligosaharidi, katere najdete v NAF izdelkih za prebavo.

SIROTKA V PRAHU ima številne lastnosti, ki pripomorejo k hitrejšemu zdravljenju in preprečevanju želodčnih razjed pri konjih. Ker je sirotka kvaliteten vir beljakovin in pomembnih aminokislin,  pripomore k hitrejši regeneraciji tkiv, kar vključuje poškodovano želodčno sluznico. Vsebuje laktoferin, ki je protein z naravnimi protivnetnimi in protimikrobnimi lastnostmi, zaradi katerih zmanjšuje vnetje pri želodčnih razjedah in preprečuje razrast »slabih« bakterij. Sirotka vsebuje tudi številne imunoglobuline (protitelesa) s katerimi podpira naravni imunski sistem konja.

BELO MINERALNO OLJE je odličen lubrikant, ki se v konjevih prebavilih ne absorbira, temveč pomaga pri gladkem prehodu prebavljene krme skozi prebavila in tako preprečuje zaprtje in pojav kolik.

KALCIJEV KARBONAT se uporablja pri zdravljenju želodčnih razjed zaradi njegove alkalizirajoče narave. Deluje kot antacid, torej zvišuje pH v konjevem želodcu, kar je pomembno pri želodčnih razjedah povzročenih s preveliko kislostjo želodčne vsebine. Ob že prisotnih razjedah pomaga zaščititi rane v želodčni sluznici pred dodatnimi poškodbami s kislino.

GLUTAMIN je ključnega pomena za zdravje konjevih prebavil, saj ohranja črevesno pregrado, pomaga pri obnovi tkiva, podpira naravni imunski sistem v prebavilih (GALT), omogoča optimalno absorpcijo hranil ter deluje protivnetno.

PŠENIČNI OTROBI so odličen vir vlaknin, ki so ključnega pomena za dobro prebavo konj. Ker imajo visoko vsebnost fosforja v primerjavi s kalcijem, vsebujejo NAF prehranski dodatki tudi dikalcijev fosfat, ki ohranja pravilno razmerje kalcij : fosfor.

Glavni cilj NAF-ovih izdelkov je vselej naravna podpora konjevega organizma in  njegovega lastnega imunskega sistema. S previdno izbranimi sestavinami prehranski dodatki podpirajo optimalno delovanje konjevega organizma.

Prehranski dodatki za zaščito zdravega želodca in podporo pri zdravljenju želodčnih razjed, vsebujejo ključne sestavine, ki pomirjajo in ščitijo sluznico želodca, ohranjajo pravilen pH in visoko število »dobrih« bakterij v prebavilih. Za zdrav želodec in pomoč pri veterinarskih terapijah želodčnih razjed sta odlična NAF dodatki GastriAid in GastriVet Pellets. Za podporo in zagotavljanje optimalnega delovanja prebave z zdravo mikrofloro pa so NAF-ovi izdelki: Biotics, Daily Gut Health in Instant biotics. Dobro prebavo prav tako kot dodatno celostno podporo organizmu pa lahko zagotavljamo z dodatki In The Pink Powder ali In the Pink Senior za naše starejše ljubljenčke.

 

Zaključek:

Prehranska dopolnila NAF lahko predstavljajo dragocen dodatek pri reševanju prebavnih težav pri konjih, povezanih s stresom. V kombinaciji s celovitim pristopom k skrbi za konje, vključno s strategijami za zmanjševanje stresa, lahko dopolnila prispevajo k splošnemu zdravju prebavil naših konjskih spremljevalcev.