Konje lahko prištevamo med ene najboljših športnikov na svetu. In kot pri vsakem športu so tudi tu športne poškodbe neizogibne. 

Najpogosteje se pri konjih srečujemo s: poškodbami sklepov (med najbolj ogroženimi sta skočni in bicljev sklep), poškodbo globinske upogibalke prstov (znane kot DDFT damage – deepo digital flexor tendon), preobremenjenimi mišicami…

 

ZGRADBA SKLEPA

Sklep je mesto kjer se deli skeleta med seboj povezujejo. Delimo jih na fibrozne, hrustančne in sinovialne (te so na mestih kjer je potrebna večja gibljivost). 

Sklepi so lahko prizadeti zaradi vnetja, poškodbe ali degradacije kapsule ali sinovialne tekočine. Najpogosteje se s taki problemi pri konju srečujemo v področju skočnega ali bicljevega sklepa. Oba sklepa sta sinovialna in ju obdaja sklepna kapsula, ki je sestavljena iz dveh delov. Notranji del je dobro oživčen in ožiljen ter proizvaja sinovialno tekočino.  Gre za viskozno tekočino, ki zmanjšuje trenje med hrustančnimi plastmi in kostmi med gibanjem sklepov (torej kosti v sklepni votlini drsijo gladko ena okoli druge). V sklepu najdemo še sklepni hrustanec, votlino in sklepne vezi. 

POŠKODBE SKLEPOV

Za sklepe so še posebej obremenjujoči skoki, majhni in hitri obrati ter hitro ustavljanju.

Poškodbo lahko prepoznamo po šepanju ali bolj togem gibanju (odvisno stopnje prizadetosti sklepa), še posebej preden se konj ogreje. Včasih lahko opazimo otekel, topel in boleč sklep, ki so znaki vnetja. 

Takemu konju je smiselno hladiti nogo (z mrzlo vodo ali hladnimi obkladki) in mu nameniti počitek. O poškodbi se vsekakor pogovorite s svojim veterinarjem, saj je pomembno da se prepreči razvoj osteoartritisa. 

OSTEOARTRITIS

Je degenerativna bolezen, ki se razvija dlje časa (ni akutna) in je v večini primerov (v šestdesetih procentih ) vzrok za šepavost pri konjih. Običajno nastane pri starejših konjih zaradi večletnega dela ali pri mlajših konjih kot posledica stare ali nove poškodbe. 

Gre za obrabo oz. degradacijo hrustanca, kar povzroča da se kosti približujeta druga drugi in v najslabšem primeru tudi drgneta druga ob drugo.  Podobno kot pri ljudeh to povzroča hudo bolečino.

Osteoartiritis se kaže z oteklim, bolečim in toplim sklepom, šepanjem, togim gibanjem, pokajočimi zvoki, ki nastajajo med gibanjem (v skrajnih primerih tudi deformacijo sklepa).

Veterinar bo s testom fleksije, blokado živcev in rentgenom določil lokacijo osteoartritisa. Zgodnje oblike velikokrat ne moremo določiti z rentgenom, saj se hrustanca na rentgenskih slikah ne vidi. 

Načinov zdravljenja je več. Zdravi se lahko z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili ali inficiranjem hialuronske kisline, polisulfatnih glukozaminoglikonov direktno v sklep. 

Priporočeno pa je tudi dodajanje prehranskih dodatkov, ki pripomorejo k lajšanju bolečine. 

 

NAF IZDELKI ZA PODPORO SKLEPOM

Superflex in  Superflex liquid  vsebujeta kombinacijo glukozamin sulfata, hondoitin sulfata in MSM , ki zmanjšujejo bolečino in vnetje povezano z artritisom (tako pri osteoartritisu kot tudi pri revmatoidnemu artritisu) ter spodbujajo rast hrustanca. Dodani so tudi antioksidanti, ki preprečujejo oksidativni stres in sodelujejo pri odstranjevanju oksidantov. Superflex je primeren za vse konje, tudi tekmovalne, dodaja pa se lahko preventivno ali kot pomoč pri zdravljenju. 

Superflex Senior je različica Superflexa, namenjena starejšim konjem, dodane ima Omega 3 maščobe, ki poleg ostalih sestavin Superflexa pomagajo starejšim konjem, da ostanejo v najboljši pripravljenosti.

Devils’s relief vsebuje mešanico vražjega kremplja, MSM in antioksidantov. Vražji krempelj je rastlina, ki vsebuje harpagozid in deluje antiinflamatorn ter analgetično. Namenjen je zdravljenju kronične bolečine.  Večkrat nadomesti dolgotrajno zdravljenje z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili, saj ta povzročajo črevesne in želodčne razjede. Prehransko dopolnilo je priporočeno starejšim konjem s kroničnimi bolečinami (artritis ali poškodbe mišic) ali konjem, ki so vzeti iz treninga zaradi zdravljenja . Devil’s relief ni primeren za breje kobile in tekmovalne konje, saj je harpagozid na FEI seznamu prepovedanih substanc.

Go Sound služi podobnim namenom kot Devil’s relief, le da ni doping, saj ne vsebuje vražjega kremplja. Deluje protivnetno in protibolečinsko.

Na kratko: Superflex, Superflex Liquid in Superflex Senior služijo regeneraciji in podpori zdravim sklepom, Devil’s relief in Go Sound pa sta namenjena pomoči pri zdravljenju bolezni sklepov.