FLUDT

Bolezen spodnjih sečil pri mačkih, ki jo s kratico poimenujemo FLUDT, je bolezen, ki prizadene sečnico in mehur. Prepoznamo jo predvsem po bolečem in oteženem uriniranju, ki mačkam povzroča nemalo težav.

Najpogosteje se urinarne težave pojavljajo pri odraslih mačkah, ki veliko časa preživijo v stanovanjih in so manj fizično aktivne. Na razvoj bolezni lahko vplivata tudi stres in hitra sprememba mačje dnevne rutine.

Kateri so najpogostejši simptomi?

 Večkratno ali daljše uriniranje majhnih količin urina
 Kri v urinu
 Uriniranje izven mačjega stranišča
 Pretirano lizanje spolovila
 Stokanje ob uriniranju
 Napenjanje med uriniranjem
 Apatičnost
 Pomankanje apetita

Vzroki za nastanek

Bolezen lahko povzročajo bakterijske infekcije, obstrukcija sečnice, sečni kristali ali sečni kamni, anatomske nepravilnosti sečil in tumor na sečilih. V kar 60-70 odstotkih primerov pa vzroka za nastanek te bolezni veterinar ne odkrije, saj specifična odstopanja, ki bi kazala na zgoraj naštete vzroke, niso prisotna. Takšno obliko bolezni strokovno imenujemo idopatski FLUTD.

Preprečevanje bolezni in lajšanje simptomov

 Mačko hranimo z manjšimi obroki.
 Na voljo naj ima ves čas svežo in čisto vodo.
 Z veterinarjem se posvetujte o dieti. Proti nekaterim urinarnim težavam se mačke učinkoviteje borijo z ustrezno in specifično dieto. V splošnem pa velja, da je za mačke z občutljivimi sečili mokra hrana primernejša.
 Mačja stranišča naj bodo postavljena v mirnejših kotičkih doma.
 Zmanjšajte hitre spremembe v dnevni rutini in poskrbite za čim manj stresa. To bo koristilo ne le mački, ampak tudi mačjim lastnikom.

SEČNI KAMNI

Sečni kamni so skupki mineralov, ki se razvijejo v mehurju in katerih zgradba spominja na kamne. Lahko so večji ali manjši; lahko je en sam, lahko pa jih je tudi več. Običajno se pojavlja mešanica sečnih kamnov in kristalov.

Najpogostejša simptoma

Lastnik pri mački s sečnimi kamni največkrat opazi:

 Prisotnost krvi v urinu, ki nastane ob drgnjenju kamnov ob steno mehurja, pri čemer se tkivo mehurja poškoduje.
 Napenjanje in oteženo uriniranje, ki je posledica vnetja in otekanja stene mehurja.

 

POZOR!

Sečni kamni lahko povzročijo popolno zaprtost sečnice, ki je lahko za mačko izjemno nevarna. Zato ob pojavu simptomov sečnih kamnov čim prej poiščite veterinarsko pomoč!

 

Zakaj nastanejo sečni kamni?

Določeni minerali so v mačkinem telesu popolnoma običajni. Težava pa nastane, kadar se ti nabirajo v večjih količinah, saj lahko kristalizirajo. Ostri kristalčki dražijo sluznico mehurja, zaradi česar nastaja sluz. Kristalčki se s to sluzjo sprimejo in čez čas otrdijo.

Nastanek kamnov povzroča neuravnotežena prehrana, zmanjšano pitje, infekcije urinarnega trakta, visoke koncentracije magnezija, amonijaka in fosfatov v urinu, določena zdravila in neustrezni prehranski dodatki. Nekatere pasme mačk pa imajo zaradi genetske predispozicije večje tveganje za nastanek sečnih kamnov.

Odkrivanje sečnih kamnov in zdravljenje

Za postavite diagnoze bo veterinar navadno opravil ultrazvočni pregled, analizo urina ali rentgensko slikanje.

Najpogostejša terapija je kirurška odstranitev kamnov, ki omogoča hitro okrevanje. Pri mačkah, pri katerih so sečni kamni veliki in povzročajo popolno zaporo sečnice, kar onemogoča uriniranje, je hitra kirurška odstranitev kamnov nujna. Posebej v primerih, ko so kamni mehkejše konsistence ali sečnico zapirajo kristalčki, je mogoče kamne odstraniti tudi s kateterizacijo (ustavitev katetra v sečnico). Veterinar pa se lahko odloči tudi za zdravljenje s pomočjo posebne diete, vendar ta metoda ne zaleže pri vseh vrstah sečnih kamnov, tovrstno zdravljenje pa navadno poteka dalj časa.

.

NVC Uri cat care je prehransko dopolnilo, ki deluje kot pomoč pri zmanjševanju stresa in urinarnih težav.

Vsebuje N-acetilglukozamin, ki omogoča obnovitev notranje sluznice urinarnega trakta ob vnetjih, dreženju in poškodbah sluznice. Poleg tega pa tudi L- triptofan, aminokislino, ki spodbuja izločanje serotonina in dokazano znižuje stres pri mačkah ter izboljšuje neželeno vedenje v povezavi z njim, kot je denimo markiranje. Pomembni sestavini, ki ju vsebuje prehransko dopolnilo sta tudi omega 3 maščobe ter vitamin E, ki spodbujata naravne telesne protivnetne procese.

NVC UriCatCare

 

.