V nasprotju z vitamini imajo minerali definicijo drugačno od svoje vloge pri delovanju telesa. Mineral je anorganska snov, ki je stabilna pri sobni temperaturi in ima urejeno razporeditev atomov; poenostavljeno rečeno je trden kristal. Znano je, da obstaja skoraj 5000 mineralov, od tega pa je v prehrani vašega konja potrebno sorazmerno majhno število, da njegovo telo deluje tako, kot bi moralo.[1] Delimo jih na makroelemente kot so, natrij, kalij, kalcij, magnezij, klor, fosfor in žveplo, ter na mikroelemente kot so železo, jod, baker, cink, kobalt, krom, selen, fluor, mangan, molibden.[2] Nekateri minerali so ključnega pomena, na primer kalij, ki je ključen za krčenje mišic vašega konja in črpanje srca.[3]

.

Vodnik po mineralih

.

Tako kot pri vitaminih tudi večina mineralov vašega konja zadovoljuje osnovni obrok paše in sena. V nekaterih primerih je razmerje med dvema mineraloma enako pomembno kot dejanska razpoložljiva količina, ker lahko eden vpliva na absorpcijo ali aktivnost drugega. Na primer, razmerja kalcij: fosfor je treba vzdrževati na 1,5:1 ali več, ker presežek fosforja negativno vpliva na absorpcijo kalcija. In razmerje med cinkom in bakrom mora biti 1:3, ker se ta dva minerala potegujeta za enake transportne mehanizme v telesu.[4]

.

Drug pomemben dejavnik, ki vzbuja pozornost nutricionistov, je oblika mineralov, ki jih vsebuje obrok. Konj veliko lažje absorbira anorganske minerale (ali mineralne soli) kot organske (v paru z beljakovinami ali aminokislinami).[5]

.

Spodnji vodnik vam bo povedal, kaj vemo o najpomembnejših mineralih, ki jih je treba upoštevati v obroku vašega konja.

.

Natrijev klorid (sol)

Kaj počne?: Pomaga vzdrževati pravilno ravnovesje tekočin v telesu vašega konja. Več o pomembnosti natrijevega klorida v konjevem organizmu si preberite v naši blog objavi »Hidracija konj v poletnih mesecih«.

.

Od kod prihaja?: Vaš konj dobi natrijev klorid iz osnovne prehrane. Večina obrokov koncentrata (zrn) vsebuje nekaj soli.

.

Potrebe 500 kg težkega konja: dnevne potrebe po soli se zelo razlikujejo, zato posebna priporočila na splošno niso na voljo. Ocenjuje se, da potrebuje od 30 do 179 g soli na dan.

.

Kdaj bo potreboval več?: Natrijev klorid se izgubi v znoju in vaš konj lahko v 1 do 2 urah zelo težkega dela izgubi kar 30 g soli. Če vaš konj trdo dela, zlasti v vročih razmerah, je še posebej pomembno, da mu je na voljo natrijev klorid, s katerim lahko nadomesti izgubljeno.

.

Kalcij

Kaj počne?: Je ključnega pomena za gradnjo kosti.

.

Od kod prihaja?: Raven kalcija je visoka v senu lucerne, kjer so razmerja Ca: Phos pogosto tudi 6: 1. Čeprav je kalcij prisoten v alfalfa travi, je lahko razmerje Ca: Phos bližje 1: 1, zaradi česar travnatem senu nekoliko primanjkuje kalcija.

.

Potrebe 500 kg težkega konja: 30 g do 40 g na dan.

.

Kdaj bo potreboval več?: Kalcij je najpomembnejši med rastjo in razvojem kosti, tako med brejostjo kot po kotitvi. Če vašega konja hranite s senom in žitnimi zrni (kot je oves), je verjetno, da je njegovo razmerje Ca: Phos manjše od 1,5: 1, zato bi svetovali dodatni kalcij.

.

Fosfor

Kaj počne?: Deluje s kalcijem, da kostem daje trdnost.

.

Od kod prihaja?: Fosfor je prisoten v večini sena in vsebuje veliko žitnih zrn.

.

Potrebe 500 kg težkega konja: 18 g do 29 g na dan.

.

Kdaj bo potreboval več?: Kot pri kalciju je tudi fosfor najpomembnejši med rastjo in razvojem. Starejši konji so lahko tudi manj učinkoviti pri absorpciji fosforja in večina starejših krmil ima malo več tega minerala kot drugi koncentrati.

.

Magnezij

Kaj počne?: Ta mineral ima vlogo pri presnovi energije, krčenju mišic in živčnih impulzih. Je tudi eden glavnih mineralov, ki jih najdemo v kosti.

.

Od kod prihaja?: Magnezij je prisoten v večini sena in žit.

.

Potrebe 500 kg težkega konja: 7,5 g do 12 g na dan.

.

Kdaj bo potreboval več?: Magnezij se najpogosteje uporablja kot pomirjujoč dodatek, saj pomanjkanje tega minerala povzroči vzburjenje živcev. Magnezij je tudi ključnega pomena pri sproščanju mišic.

.

Kalij

Kaj počne?: Vzdržuje električno ravnovesje v celičnih membranah in igra pomembno vlogo pri krčenju mišic in živčnih impulzov.

.

Od kod prihaja?: Kalij je v večini sena sorazmerno visok.

.

Potrebe 500 kg težkega konja: 25 g do 32 g na dan.

.

Kdaj bo potreboval več?: Kalij se izgubi v znoju zato bo dodatek kalija skupaj z drugimi elektroliti konj potreboval zlasti kadar so visoke temperature.

.

Baker

Kaj počne?: Igra vlogo pri razvoju kosti in sklepov. Baker sodeluje tudi pri tvorbi hemoglobina, molekule, ki prenaša kisik v krvnem obtoku vašega konja. Brez dovolj bakra lahko vaš konj postane slabokrven.

.

Od kod prihaja?: Baker lahko najdemo v večini sena, pesnih rezancih in lanenih semen. Zanimivo je, da je melasa zelo dober vir bakra in se pogosto uporablja v komercialnih obrokih koncentrata.

.

Potrebe 500 kg težkega konja: 0,1 g do 0,12 g na dan.

.

Kdaj bo potreboval več?: Minerali molibden in cink lahko vplivajo na presnovo bakra, prekomerno železo pa na absorpcijo bakra. Če je znano, da so ti minerali prisotni v velikih količinah, lahko svetujemo dodaten baker. To je lahko še posebej pomembno za odraščajoče mlade konje, saj ima baker pomembno vlogo pri pravilnem razvoju kosti in sklepov. Če dlaka vašega konja poleti na soncu postane oranžna, je verjetno, da mu v prehrani primanjkuje bakra.

.

Cink

Kaj počne?: Cink pomaga številnim različnim encimom s svojimi funkcijami. Vključen je v imunost in celjenje ran in ima lahko vlogo pri reproduktivni funkciji.

.

Od kod prihaja?: Večina pašnikov, sena in žit vsebuje cink v ustreznih količinah.

.

Potrebe 500 kg težkega konja: 0 g do 0,5 g na dan.

.

Kdaj bo potreboval več?: Tako kot baker lahko tudi železo ovira absorpcijo cinka. Če je vaš konj izpostavljen veliko odvečnemu železu, bo v njegovi prehrani morda potreben dodaten cink. Tako kot pri bakru naj bi tudi zaradi pomanjkanja cinka dlaka vašega konja na soncu postane oranžna.

.

Selen

Kaj počne?: Ta mineral je pomemben za številne različne celične mehanizme. Najpomembnejše so njene vloge v delovanju mišic in živcev. Bistvenega pomena je za pravilno presnovo vitamina E.

.

Od kod prihaja?: Selen se nahaja v tleh in vaš konj ga dobi s sena. Nekatera območja države imajo v tleh velike količine selena, druga pa imajo pomanjkanje.

.

Potrebe 500 kg težkega konja: 3 mg na dan.

.

Kdaj bo potreboval več?: Na nekaterih območjih v tleh primanjkuje selena – v Sloveniji, na celotnem območju države (več o tem si preberite v našem članku »Zdrava kopita«). Potreben ga je dodajati.[6]

.

NAF ponuja široko paleto produktov namenjenih generalnemu zdravju konja.

NAF Vitamin E, Selenium & Lysine podpira mišično funkcijo športnega konja. Še posebej koristen v tistih geografskih predelih, kjer v zemlji primanjkuje selena. Vsebuje selenov kvas, ki je bolj varen za uporabo kot selen v anorganski obliki. NAF Limestone Flour je bogat vir kalcija, zasnovan, da pomaga zadostiti potrebam organizma v času rasti kosti. NAF Oliovite je vitaminsko-mineralni dodatek širokega spektra, ki so mu dodana olja soje, lana in konoplje. Namenjen za vsesplošno dobro počutje in svetlečo dlako. NAF Himalayan Crystal Salt Licks vsebuje 100% čisto, naravno kameno sol (natrijev klorid).

.

Preverite še ostale izdelke namenjene splošnemu zdravju konja, ki smo jih predstavili v blog objavi » Vodnik po vitaminih – Katere vitamine potrebuje moj konj?«.

.

.

  1. ‘Vitamins and Minerals Guide for Horses – Horse&Rider’ <https://horseandrider.com/horse-health-care/vitamins-and-minerals-for-horses> [accessed 11 October 2020].

  2. ‘Vitamini in Minerali – Portal Prehrana – Inštitut Za Nutricionistiko’ <https://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/osnovna-hranila/81-vitamini-in-minerali> [accessed 11 October 2020].

  3. ‘Vitamins and Minerals Guide for Horses – Horse&Rider’.

  4. ‘Vitamins and Minerals Guide for Horses – Horse&Rider’.

  5. ‘Vitamins and Minerals Guide for Horses – Horse&Rider’.

  6. ‘Vitamins and Minerals Guide for Horses – Horse&Rider’.