Konjev prebavni sistem deluje zelo kompleksno. Njegova poglavitna »sestavina« so žive črevesne bakterije (črevesna flora), ki jih strokovneje imenujemo mikrobiota. Mikrobioto sestavljajo različne vrste bakterij, kvasovk, protoze in gliv, ki s konjem delujejo (živijo) v sožitju ali simbiozi. 

Laično povedano delovanje v simbiozi oz. sožitju pomeni, da  mikrobiota pripomore k razgradnji hrane do sestavin, ki jih konj nujno potrebuje, sama pa se ob tem nahrani. Izredni pomen ima tudi sama sestava mikrobiote, saj se ob razgradnji hrane sproščajo določene snovi, ki vzdržujejo nek optimalen pH (bazičnost oz. kislost) prebavnega trakta in s tem preprečujejo razrast drugih patogenih (konju škodljivih) mikroorganizmov ter pripomorejo k absorpciji esencialnih hranil.

Vsaka še tako majhna sprememba v konjevi rutini lahko poruši ravnovesje v sestavi mikrobiote, kar se kaže kot prebavni stres, ki ga večkrat opazimo ob začetku paše ali drugih spremembah v prehrani ali načinu dela.

 

Kako lahko omilimo vpliv sprememb?

Vsem, katerih konji so v teh časih podvrženi spremembam rutine in v začetku paše, priporočamo dajanje kombinacij pre in probiotikov za ohranitev ravnovesja v črevesni flori (sestavi mikrobiote) in s tem v izogib prebavnemu stresu.

Zakaj oz. kaj s tem naredimo?

Z dodajanjem pre in probiotikov pripomoremo k čim manjši (ali nični) rušitvi ravnovesja v sestavi mikrobiote.

 

Kako delujejo prebiotiki in probiotiki?

Prebiotiki, so frukto-oligosaharidi, ki ki v črevesju ustvarjajo primerno okolje za rast in razvoj črevesju koristnih mikroorganizmov, ki sestavljajo mikrobioto. Probiotiki pa so (v večini) žive bakterije, (ki tudi drugače sestavljajo mikrobioto) in jih dodajamo prehrani z namenom ponovne vzpostavitve ali kot preventiva proti porušitvi ravnovesja v sestavi mikrobiote (črevesne flore).

 

Definicja probiotika po FAO in WHO

FAO in WHO definirata probiotike kot »žive mikroorganizme, ki v kolikor so v organizem vneseni v zadostni količini, dokazano pozitivno delujejo na zdravje gostitelja«. Mikroorganizem (določeni sev) mora za uvrstitev med probiotike izpolnjevati tudi dodatne kriterije, in sicer mora biti opredeljen na nivoju rodu, vrste in seva, specifičen sev pa mora biti registriran in vključen v mednarodno zbirko bakterijskih kultur (Gareau in sod., 2010). Poleg že omenjenih kriterijev mora biti probitoični sev tudi varen. Varnost seva preučimo z preučevanjem z varnostjo povezanih lastnosti seva (farmakokinetika in interakcije med probiotičnim sevom ter gostiteljem), s poznavanjem procesov preživetja v prebavnem traktu (kolonizacijske lastnosti) in preučevanjem naravne aktivnosti ter aktivnosti metabolitov.

NAF-ovi izdelki, ki vsebujejo prebiotike ali probiotike?

 

➡️NAF Biotics lahko hranimo koncentrirano skozi obdobje enega tedna, kadar opazimo nastanek/pojavitev prebavnega stresa in s tem pomagamo pri vzpostavitvi ponovnega ravnovesja v črevesni flori.

Pivski kvas (ki ga vsebuje NAF Biotics) deluje kot prebiotik, ne deluje pa kot probiotik in nima živega delovanja kvasovk.

 

➡️NAF GastriAid vsebuje žive probiotične kvasovke skupaj s prebiotičnim kompleksom, ki vsebuje naravne antacide, absorbente in zelišča, ki nudijo popolno podporo konjevemu prebavnemu traktu oz. sistemu. GastriAid je nabolje hraniti dnevno, z veliko količino suhe krme, porazdeljeno v čim več obrokov skozi dan, da bi zagotovili optimalen učinek.

 

Za nasvete v zvezi s hranjenjem in nego konj v povezavi z NAF izdelki  nam pišite na info@furry-care.com ali postavite vprašanje.