Med poplavo razločnih proizvodov in dodatkov za konje je težko izbrati izdelek, ki bo vašemu konju dejankso koristil, imel učinkovine, ki jih bo konjevo telo lahko uporabilo, bo cenovno ugoden in hkrati učinkovit. Za odločitev, kateri dodatek izbrati, potrebujete več kot le primerjave cen in opise različnih izdelkov, da bi izbrali najboljši izdelek.

.

Vitamin je organska spojina, ki je bistvenega pomena za normalno rast in presnovo, v prehrani pa je potrebna v majhnih količinah, ker ga organizem ne more sintetizirati ali proizvesti. Vitamini imajo različna dela, ko gre za ohranjanje delovanja telesa vašega konja.[1] Poznamo vodotopne (B in C) in v maščobi topne (A, D, E, K) vitamine. Vitamine, ki so topni v maščobi se lahko kopičijo v telesu, kar lahko pri zelo povečanem vnosu le-teh privede do zastrupitve. Medtem ko se odvečni vodotopni vitamini izločijo z urinom. Predvsem pri vodotopnih vitaminih je zato večja možnost pomanjkanja teh vitaminov v telesu.[2]

.

Vodnik po vitaminih

.

Vitamin A

Kaj počne?: Vitamin A je ključnega pomena za pravilno delovanje beljakovin, potrebnih za vid. Ima vlogo pri diferenciaciji celic med rastjo, je pomemben za pravilno delovanje mišic in pomaga ohranjati zdravo sluznico. Sodeluje tudi z reproduktivno funkcijo.

.

Od kod prihaja?: Beta-karoten, ki se pretvori v vitamin A, je prisoten na svežih pašnikih in senu. Konj ga bo shranil v jetrih več mesecev, tudi potem, ko ni več na voljo, kar ga bo pomagalo zaščititi pred pomanjkanjem več mesecev, ko pašniki niso več na voljo ali kakovost sena trpi.

.

Potrebe za 500 kg težkega konja: približno 15.000 ie na dan (1 mg B-karotena je približno 400 ie vitamina A).

.

Kdaj bo potreboval več?: Dodatek vitamina A je redko potreben, razen če vaš konj nima dostopa do zelene krme. Če ima kobila težave s plodnostjo ali če je breja, vendar nima dostopa do pašnika ali dobrega zelenega sena, lahko priporočamo dodatek vitamina A.

.

B Vitamini

Kaj počnejo?: Vitamini v tej skupini sodelujejo pri presnovi ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob. Konju pomagajo, da iz hrane, ki jo zaužije, proizvede energijo, ki jo potrebuje za življenje.

.

Od kod prihajajo?: Vitamine B proizvajajo bakterije, ki živijo v debelem črevesju vašega konja. Najdemo jih tudi na kakovostnih pašnikih in senu.

.

Potrebe 500 kg težkega konja: večina, če ne celo vse potrebe po vitaminu B vašega konja se zadovoljijo s proizvodnjo v njegovem telesu, preostalo količino, ki jo potrebuje, pa običajno pokrije s senom ali pašnikom. Določene ravni dodatkov niso določene.

.

Kdaj bo potreboval več?: Če ima vaš konj nekakovostna kopita, vam lahko pomaga dodatek 20 mg biotina na dan. Vitamini skupine B delujejo tudi pomirjujoče in se jih priporoča tudi živčnim konjem.

.

Vitamin C

Kaj počne?: Odstranjuje škodljive proste radikale (nestabilne molekule, ki potujejo po telesu). Vitamin C igra vlogo pri zaščiti telesnih celic in pomaga tudi pri tvorbi kolagena, pomembnega vezivnega tkiva v telesu. Vitamin C ima izredno moč, saj pospešuje krvni obtok in zmanjšuje vnetja.

.

Od kod prihaja?: Vitamin C iz glukoze sintetizirajo jetra vašega konja.

.

Potrebe 500 kg težkega konja: posebne zahteve niso določene, ker vaš konj proizvaja ustrezne količine brez dodatkov.

.

Kdaj bo potreboval več?: Potrebe po vitaminu C se lahko povečajo v času stresa, ko lastno telo vašega konja ne bo moglo slediti njegovim potrebam. Vitamin C se iz njegovega črevesnega trakta ne absorbira dobro, čeprav se bodo ravni povečale, če ga nekaj časa hranite v dokaj velikih količinah. Ena študija je pokazala, da se starejši konji lahko bolje odzovejo na cepljenje, če jim dodajo 20 g vitamina C na dan.

.

Vitamin D

Kaj počne?: Pomaga pri absorpciji kalcija iz tankega črevesa vašega konja in pomaga uravnavati izločanje fosforja. Te funkcije so ključne za ohranjanje zdravja kosti in sklepov.

.

Od kod prihaja?: Vitamin D proizvaja telo vašega konja, ko je izpostavljen sončni svetlobi (UV sevanje). Če se pase zunaj 6 do 8 ur na dan, bo verjetno zadovoljil svoje potrebe po tem vitaminu. Vitamin D je prisoten tudi v kakovostnem senu, čeprav se količine s skladiščenjem zmanjšajo.

.

Potrebe 500 kg težkega konja: približno 3000 ie na dan.

.

Kdaj bo morda potreboval več?: Vadba lahko poveča potrebe po vitaminu D. Zato, je potrebno dodati vitamin D, če ga konj ni izpostavljen soncu – npr. pozimi, ko ni dosti sonca ali če konj tudi poleti ni dolgo na soncu. Vitamin D je pomemben tudi za odraščajoče mlade konje, zato poskrbite, da bodo dovolj časa zunaj na soncu.

.

Vitamin E

Kaj počne?: Odstranjuje škodljive proste radikale in ščiti telesne celice. Podpira imunski sistem in pomaga pri delovanju živcev in mišic. Vitamin E deluje skupaj s selenom (mineralom), da zagotovi pravilno delovanje mišic.

.

Od kod prihaja?: Sveži pašnik je najboljši vir vitamina E. Seno lucerne je v E višje kot drugi viri sena, čeprav se raven vitamina E s shranjevanjem sčasoma zmanjšuje. D-alfa-tokoferal je najbolj aktivna oblika tega vitamina.

.

Potrebe 500 kg težkega konja: priporočljivo je približno 500 ie na dan, čeprav najnižje ravni niso dobro določene.

.

Kdaj bo potreboval več?: Če vaš konj ni na pašnikih, bo verjetno potreboval dodatek vitamina E. Športni konji, ki se prehranjujejo z visoko vsebnostjo maščob, ali breje kobile lahko uživajo dodaten vitamin E. Pri nekaterih nevroloških ali mišičnih boleznih se lahko priporoči do 6000 ie na dan.

.

Vitamin K

Kaj počne?: Vitamin K ima veliko funkcij. Najpomembneje pa je, da je ključnega pomena za pravilno delovanje mehanizmov strjevanja krvi vašega konja.

.

Od kod prihaja?: Vitamin K je prisoten v senu, proizvajajo pa ga običajne bakterije v debelem črevesju vašega konja.

.

Potrebe 500 kg težkega konja: kot pri vitaminu C tudi tu niso določene posebne zahteve, ker konj proizvaja ustrezne količine, ne da bi ga bilo treba dopolniti.

.

Kdaj bo potreboval več?: Če ima vaš konj hudo, dolgotrajno črevesno bolezen, bi lahko bila ogrožena njegova sposobnost, da proizvede ustrezen vitamin K. Strupenost za snov, ki blokira vitamin K (na primer varfarin, ki ga najdemo v strupih za glodalce), je najpogostejši razlog, zakaj bi vaš konj potreboval dodaten vitamin K.[3]

 

.

NAF ponuja široko paleto produktov namenjenih generalnemu zdravju konja. NAF General Purpose Supplement je zagotovo izdelek, ki pokrije vse dnevne potrebe po vitminih in mineralih vašega konja. Za potrebe brejih kobil in žrebet poskrbi NAF Mare Foal & Youngstock, ki skrbi za specifične potrebe odraščajočih žrebet, mladih konj in rejskih kobil. Najstarejšim pa je namenjen NAF Veteran Supplement – celovit dodatek prehrani, ki vsebuje MSM in probiotike, zasnovan posebej za starejše konje. Priporočljiv za vse starejše konje, naj bodo še vedno v treningu, ali pa že uživajo zasluženi pokoj.

.

.

  1. ‘Vitamins and Minerals Guide for Horses – Horse&Rider’ <https://horseandrider.com/horse-health-care/vitamins-and-minerals-for-horses> [accessed 11 October 2020].

  2. ‘Vitamini in Minerali – Portal Prehrana – Inštitut Za Nutricionistiko’ <https://www.nutris.org/prehrana/abc-prehrane/osnovna-hranila/81-vitamini-in-minerali> [accessed 11 October 2020].

  3. ‘Vitamins and Minerals Guide for Horses – Horse&Rider’.